PARK(ing)DAY a MARTORELL

PARKingDAY 01

Per reivindicar un altre model de ciutat. El divendres 19 de setembre es celebra a Barcelona el PARK(ing)DAY, .http://parkingdaybcn.org/ 

copy-parkingdaybcn2014-banner2

Aquesta vegada també el celebrarem a Martorell. 19-20 i 21 de setembre
PARK(ing) Day és una iniciativa anual a nivell mundial on la ciutadania ocupa  i transforma temporalment espais privatitzats (places d’aparcament regulat) en espais d’ús comú.  http://parkingday.org/

 A Martorell explicarem perqué aquests aparcaments son il·legals i l’ampliació prevista també ho és. Els cotxes son com els gasos, ocupen tot l’espai disponible, fins hi tot el Domini públic Hidràulic. Un espai fluvial que s’inunda periódicament cada deu anys .

Inundacio- alta 1010210

L’ultima vegada el 10 d’octubre del 2010 que amb un cabal de 140 m3/s l’aigua va pujar  mes de 80 cm sobre l’aparcament de la dreta del riu arrossegant els vehicles aparcats.

L’any 2000 el 10 de juny l’aigua va pujar 4,5m del seu nivell habitual. També s’ha inundat l’any 1962-1971-1982-1994 i 2000. En 1971 el cabal va ser de mes de 1700 m3/s i l’aigua va arribar practicament a l’alçada del tauler del pont.

Pont-ANOIA-1971-a

aixoESSSSS

PARKingDAY 00

Anoia Park2000

 

Aquest divendres 19 de setembre, Martorell Viu es sumarà a l’esdeveniment mundial Park(ing) Day, per reivindicar un altre model de ciutat que no estigui dissenyada pels cotxes. També farem activitats el dissabte 20 i diumenge 21 si el temps no ho impedeix i baixa fort el riu Anoia. https://martorellviu.wordpress.com/parkingday-a-martorell/

PARK(ing)Day és una iniciativa anual a nivell mundial on la ciutadania ocupa  i transforma temporalment places d’aparcament regulat (espais privatitzats) en espais d’ús comú. http://parkingday.org/

La iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco el 2005, i des d’aleshores més de 170 ciutats s’hi han acollit.

Aquest any 2014, a Barcelona, més de 40 entitats ambientals, artístiques, educatives i socials donaran una nova funció més creativa, lúdica i participativa a un espai habitualment ocupat per un vehicle privat. http://parkingdaybcn.org/

 PARKingDAY 09 proves dibuix

Perquè?

Per que aquests aparcaments son il·legals i l’ampliació prevista també. Per que a la zona fluvial no es poden construir aparcaments. Per que al Pla General tot això es riu, per que el domini públic hidràulic es això, espai públic no propietat del que administra.

Pont Anoia. Pla General vigent

Al contrari,volem posar en valor la riquesa que significa tenir dos rius i la plana d’inundació com espai fluvial. No volem canalitzacions inútils, ni murs de formigó ,ni esculleres ni ribes paral·leles que dibuixen rius com carreteres. No cal fer talussos i revegetacions d’autopista. Un riu es regenera sol, si l’hi deixem espai i temps. Tornem al riu el que és del riu, tornem al riu el que l’hi hem agafat, encara estem a temps.

Volem insistir en el luxe que suposa tenir un riu al costat del casc urbá que encara es pot recuperar. Però riu no es un carrer, ni un canal com pretenen les autoritats. La riba i la ribera no es tindria que asfaltar mai i molt menis de manera arbitraria com s’ha fet aquí.

Que farem al PARK(ing)DAY ?

Invitarem a les entitats i ciutadans a ocupar temporalment una plaça d’aparcament, no amb el seu vehicle privat, sinó amb una intervenció en una plaça d’aparcament.

Al final les fotografiarem i per votació popular entre els participants donarem un premi a la millor intervenció, la mes original, la mes maca, la mes intel·ligent, al millor eslògan, a la més fàcil i la mes complicada a la mes neta i la mes… Ja han anunciat la seva participació figures importants del mon de la cultura i de la incultura fluvial que estan preparant una frase intel·ligent per sortir als medis de comunicació.

Com ho farem? no cal portar la catifa de casa, però si la porteu, es una manera fàcil i ràpida de reivindicar l’espai públic fluvial. La catifa si cal ja la farem allà mateix amb els elements propis del riu, l’aigua i la vegetació de ribera. També treballarem amb la llum i les ombres. Dibuixarem motius propis del espai fluvial a l’asfalt . Al espai encara no asfaltat disposem de colors, materials i textures variades per fer les composicions.

Si estàs sec de idees i la teva única neurona aquest cap de setmana no roda rodó no et preocupis hi hauran motius i suggeriments suficients per triar la mes suggerent . També construirem idees i dibuixarem paraules. Buscarem i perfilarem els límits ocults del domini públic hidràulic, els històrics i els futurs amenaçadors.

Si vols saber perquè aquest aparcaments son il·legals?. Si vols saber que diu l’ACA, que fa el cadastre, o perquè les tortugues de rierol no desapareixeran, vine al PARK(ing)DAY 2014 Martorell.

A on? Als aparcaments inundables a sota del pont de l’Anoia a la riba dreta i esquerra del riu Anoia a Martorell

Quan?  El divendres 19 actes oficials i institucionals, el dissabte 20 obert al públic en general i el diumenge 21, invitats recull d’activitats i entrega de premis, cada dia de 11h a 15 hores.

 

Anuncis

1 comentari Add your own

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: