MEDI AMBIENT: UNS DEPARTAMENT I CONSELLERIA VITALS PER AL PROPER GOVERN DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

12 Desembre 2010 at 9:39 am Deixa un comentari

Les organitzacions ecologistes i plataformes ciutadanes catalanes que signem aquesta declaració, com a interlocutors dels moviments de defensa de la natura i atenent les declaracions de la coalició electoral guanyadora de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, Convergència i Unió, en el sentit de voler suprimir el Departament de Medi Ambient, tot incorporant les seves competències al Departament d’Agricultura i al Departament de Política Territorial i Obres Públiques

MANIFESTEM:

La problemàtica ambiental: UNA PRIORITAT mundial

El medi ambient s’ha convertit en un dels principals reptes d’interès i preocupació internacional, com ho demostren les cimeres sobre el canvi climàtic – Copenhagen i ara mateix Cancún -, vist l’efecte que el nostre model de consum de recursos està tenint en les economies mundials i la necessitat de cercar models alternatius que puguin garantir la sostenibilitat a escala planetària i deixar enrere la crisi ocasionada per la insostenibilitat dels models actuals.

La conservació de la Biodiversitat, tal com ha posat de manifest la recent cimera de Nacions Unides a Nagoya (Japó), està amenaçada pels nostres impactes sobre el planeta. La pèrdua de biodiversitat no és un problema que només afecti a animals, plantes o ecosistemes: l’espècie humana som totalment depenents d’aquesta diversitat biològica, i provocant l’actual Sisena Extinció Massiva de la història estem excavant la nostra pròpia fossa, ja que no podrem subsistir sense la resta d’éssers vius. El compromís de la Unió Europea de la Meta 2020 de biodiversitat, així com els acords de la Convenció sobre Diversitat Biològica de Nagoya obliguen a tots els governs i a les societats a prendre mesures dràstiques per a aturar la degradació ambiental que està al darrera de la pèrdua de biodivesitat.

Una gestió seriosa del medi ambient també passa per fer prioritaris els conceptes i posades en pràctica d’una gestió responsable dels residus, de l’aigua i de l’ús i abús del territori per més infraestructures, lligada amb l’ús sostenible dels recursos bàsics pel desenvolupament de la nostra societat.

Tots aquests aspectes requereixen que el futur govern del nostre país no prescindeixi d’una veu autoritzada i amb competències per treballar i defensar les polítiques ambientals dins de l’acció global del govern i de tots els seus departaments i ens de gestió.

A CATALUNYA: TRANSVERSALITAT DE LES POLÍTIQUES AMBIENTALS

No es tracta tant sols que hi hagi un Departament de Medi Ambient, sinó garantir el seu paper d’interlocució al nivell que li correspon, dins el Consell Executiu, per tal d’assegurar que la component ambiental constitueixi una línia prioritària d’actuació del futur govern, així com per garantir que arribi de manera transversal a la resta de conselleries i alhora apliqui els criteris de sostenibilitat ambiental d’una forma real en tot l’àmbit de l’acció del govern. Aquesta visió responsable ens permetrà afrontar els reptes del futur per la sostenibilitat del nostre país.

LA UE I ELS PAÏSOS CAPDAVANTERS REFORCEN I NO REDUEIXEN ELS SEUS ENS DE GOVERN AMBIENTALS

La Unió Europea atorga dins de la Comissió Europea un paper rellevant al Comissari de Medi Ambient i manté i impulsa l’Agència Europea de Medi Ambient com òrgans preferents de la seva acció de govern comunitària.

La República Federal Alemanya, paradigma de molts governs europeus i de ben segur de CiU, no es qüestiona el manteniment del Ministeri de Medi Ambient, el qual ha afavorit l’increment de la I+D i el desenvolupament tecnològic vinculat als diferents vectors ambientals (energia, atmosfera, aigua, residus, etc.), tot fent més competitives les indústries alemanyes en exportar productes amb innovacions i aplicacions ambientals. De la mateixa forma, la resta de països europeus avançats mantenen i reforcen majoritàriament els seus ministeris de Medi Ambient per ser fonamentals en el compliment dels reptes ambientals, orientant el seu desenvolupament en la millora tecnològica continuada per ser mes competitius en el futur i incorporant les demandes de major qualitat de vida de la societat actual i de sortida de la crisi cap a nous models més sostenibles ambientalment i socialment.

Catalunya forma part de la UE, per tant ha d’assumir la seva legislació i no pot ignorar-la com ha estat en el casos de les ZEPA’s afectades pel Pla de Regadius del Canal Segarra-Garrigues o amb les grans dificultats per aprovar un Pla Hidrològic de Catalunya on es justifica l’incompliment de la Directiva Marca de l’Aigua per al 2015 en un 44 % de les masses d’aigua. La desaparició del Departament de Medi Ambient o la seva supeditació a d’altres com Agricultura o Obres Públiques i Territori és un clar gest que pot generar l’incompliment sistemàtic de la legislació europea, amb grans conseqüències econòmiques en sancions per a les butxaques dels catalans.

LA SUPRESSIÓ DEL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, UNA RECULADA SENSE PRECEDENTS

L’any 1992 el govern de la Generalitat va incorporar al Consell Executiu el Departament de Medi Ambient. Avui hi ha un ampli consens sobre el fet que aquesta decisió d’impulsar una Conselleria i una gestió independent de fort referent ambiental va ocasionar un impuls positiu i va ajudar a superar forts conflictes territorials. En els seus primers anys d’existència, Catalunya va ser capdavantera en la posada en marxa de polítiques de defensa ambiental i d’aplicació de programes i normatives europees que van permetre millorar la qualitat del país com en són exemples l’aprovació del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), l’aprovació de la Llei reguladora de residus (6/93), els successius Plans de Sanejament, entre moltes altres iniciatives legislatives, algunes de les quals encara, a hores d’ara, no han culminat.

PER UNA GOVERNANÇA CAP A LA SOSTENIBLITAT

És cert que pot resultar aconsellable integrar determinades conselleries per afinitats i compatibilitats (sanitat i acció social, obres públiques i habitatge, cultura, educació i esports, o turisme i indústria). Tanmateix, suprimir el Departament de Medi Ambient suposaria eliminar la capacitat de realitzar una politica de govern ambiental i subordinar Medi Ambient a departaments de concepte i actuacions, en molts casos discordants, que faran augmentar els desajustos i incompliments ambientals, fent perdre competitivitat, qualitat, i sobretot oportunitats per ser un país capdavanter en models de desenvolupament que defensin la millora del país i la qualitat de vida dels seus habitants.

Per tant, considerem que cal no només mantenir sinó també reforçar el paper d’una Conselleria de Medi Ambient que garanteixi el control dels impactes ambientals de les activitats, plans i programes, amb recursos i capacitat competencial reguladora i inspectora, que incorpori competències en aspectes estratègics com l’energia i amb més pes en aspectes com la lluita contra el canvi climàtic. Tots aquests aspectes són reptes que el futur govern de Catalunya ha de prioritzar la seva acció de govern amb decisió, fermesa i valentia.

No considerem acceptable, ans al contrari una excusa no gens creïble, el pretès argumentari que la incorporació de les competències del Departament de Medi Ambient dintre d’altres conselleries reforçaria la seva sensibilització ambiental, cosa que evidentment cal abordar. Aquesta sensibilització és necessària però en cap cas excloent del manteniment d’un departament amb plenes competències sobre un ampli ventall de vectors ambientals.

El que caldria fer, en tot cas, és integrar els criteris de la sostenibilitat dins de la resta de departaments, considerant sempre les repercussions que tenen les polítiques sectorials sobre el medi ambient. Dit d’altra manera, cal una “ambientalització” de tota la Generalitat, tot mantenint un Departament amb unes competències fortes en la gestió del medi natural, la biodiversitat i les polítiques de gestió dels vectors amb més incidència ambiental (agua, energia, residus, mobilitat).

Per aquests motius signem aquest manifest, amb l’objectiu de fer les accions que estiguin a la nostra mà per demanar que no se suprimeixi el Departament de Medi Ambient en el pròxim govern de Catalunya i per a què, ans al contrari, es reforci el seu paper dins d’una acció de govern que avanci cap a una transformació del model de país cada vegada millor que hem de construir.

Barcelona 10 de desembre de 2010

ENTITATS ADHERIDES

ADENC- EdC
A.E.N.A.-EdC
Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA)
ALZINA-EdC
ANDA-Abrera
ANG-EdC
ARITJOL-EdC
Associació Amics del MALL
Associació Cerdanyola Via Verda-EdC
Associació La Forest Albada Verda Titelles-EdC
BOSC VERD- EdC
CEPA-EdC
Cel Fosc. Associació contra la Contaminació Lumínica
Coordinadora Contra el 4T Cinturó de Lliçà d’Amunt
Cordada Associació Excursionista i Ecologista-EdC
DEMAC-EdC
DEPANA
Ecologistes en Acció de Catalunya
EL FANAL-Grup Ecologista del Moianès
Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC)
GDMNS-EdC
GDT-EdC
GEPEC- EdC
GEVEN-EdC
GN SANT CUGAT-EdC
IAEDEN/Salvem l’Empordà- EdC
IPCENA-EdC
La Coordinadora de LLinars del Vallès
LIMNOS-EdC
No a la MAT-EdC
Plataforma Cel Net
Plataforma en Defensa de la Terra Alta
Plataforma Prou Sal
Plataforma Salvem la Platja Llarga i El Bosc de la Marquesa-EdC
Plataforma Stop Kàrting LLinars
Salvem el Gorg de Creixell
Segria NET-EdC
Seo-Bird Life
ValldelGes.NET-EdC
Vallès Net-EdC
WWF-Barcelona
Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua (XNCA)

Anuncis

Entry filed under: Martorell Viu.

Nosaltres ho tenim clar…i tu? PROTEGIM L’HORTA. L’ESPAI FLUVIAL DE MARTORELL ESTÀ MÉS AMENAÇAT QUE MAI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendari

Desembre 2010
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« oct.   gen. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts


%d bloggers like this: